swea bangkok

Museum of Counterfeit Goods

SWEAs Årsmöte i Bangkok på Rembrandt Hotell

Gott Nytt År kära SWEOR i Bangkok och Thailand!

Hoppas ni alla har haft en härlig Jul och Nyårs helg oavsett om det varit i värmen någonstans i Thailand eller i kylan hemma i Sverige!

Jag hoppas ni nu känner er laddade för ett nytt spännande år med SWEA och vi inleder året som sig bör med bland annat vårt årsmöte där ny styrelse skall väljas för verksamhetsåret 2018.

Bifogat har du kallelse och tillhörande dokument för årsmötet. Varmt välkommen till Rembrandt hotell onsdag den 17 januari kl 18:00. Var med och påverka vår verksamhet under 2018 och träffa andra sweor du kanske inte sett på länge.

OBS! anmälan sker till mig senast den 10 januari.

Fortsätt läsa

Julrader från Simone…

Julrader från Simone…

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag måste säga att julen är min favorithögtid, även om jag tenderar att säga så om alla högtider. Just julen tycker jag är speciell eftersom den handlar om familj, vänner, kärlek, goda värderingar och att spendera tid tillsammans. Resa vill jag helst inte; julen vill jag fira hemma i mitt pyntande hem, med min familj. I år kommer vi att fira jul med inrest familj och med vänner från Bangkok, precis som jag vill ha det.

Året går mot sitt slut, och det gör också den här SWEA-styrelsens verksamhetsår. Vi kan titta tillbaka på ett mycket bra år för SWEA Bangkok med nya medlemmar nästan varje månad och med en aktiv programgrupp som arrangerat mycket trevlig för oss. Några av höjdpunkterna var SWEAs sommarfest i slutet på maj, en träningsintroduktion med PT:n Henrik Olofsson, en lunchföreläsning om Bangkok förr i tiden med Irma Gustafsson samt flera trevliga utflykter, bland annat en vandring i Chinatown arrangerad tillsammans med Svenska Kyrkan.

Fortsätt läsa
julillustrering

December 2017 & Januari 2018

Program för december 2017 & januari 2018
SWEA Bangkok

Anmälan till SWEAs aktiviteter ska göras till programgruppens e-mail: sweaprogrambangkok

Söndag 3/12 – Adventsgudstjänst med Luciatåg kl 11.00 för hela familjen

Svenska kyrkan bjuder in till traditionsenlig adventsgudstjänst, se bifogad inbjudan.

Varmt välkomna!

Var: Svenska ambassadörens residens, Baan Suan Maak, våning 10, 2/3 Soi Nang Linchi 2, Sathorn. Närmsta BTS-station är Chong Nonsri, därefter taxi till residenset. Närmsta MRT- station är Lumpini, därefter taxi till residenset.

Onsdag 6/12 – Jullunch på Mammas Kök med besök på Hang on Hangers

En favorit i repris! Vi beger oss ner till slummen och besöker Hang on Hangers* där du kan inhandla underbara julklappar till dina nära och kära. Sedan väntar Mammas Kök** med en läcker jullunch för 800 THB/pers inkl. soda och kaffe. Speciellt tillagad för Sweor på besök. Ett absolut “måste-besök” för att skapa lite extra julstämning.

Vad skrivs det på Facebook:

Hang On Hangers are unique textile wound hangers made by women in Klong Toey, one of Bangkok’s many slum areas. The textile wound hangers are available in many beautiful models and the fabric will also see to it that your clothes won’t slide off. By purchasing Hang On Hangers, you are helping single moms, mothers with disabled children and women with otherwise little means of support. This will ensure a safer future for them and their children.”

** Mammas Kök, Det svenska cateringköket med det ”lilla” extra. Svenska maträtter och klassiska bakverk till dig i Bangkok och omnejd.

Var: Vi samlas vid Exchange Tower kl. 10 där vi tar taxi till Klong Toey. Om någon har tillgång till bil och kan erbjuda skjuts är det till stor hjälp. Vänligen kontakta programgruppen.

Anmälan: Till sweaprogrambangkok senast torsdag 30/11. Begränsat antal platser, först till kvarn. Om du vill köpa med dig lussekatter och vara säker på att inte bli utan kan du förbeställa direkt till Mammas Kök några dagar innan besöket. https://www.hangonhangers.org http://www.mammaskokbangkok.com

Fortsätt läsa
Mechai-school

TSCC Give Back To The Community Trip

TSCC Give Back To The Community Trip – Join us on a meaningful charity trip to Mechai Pattana Bamboo School in Thailand’s rural Buriram Province. Please download/display images to see above invitation and information.

Please find more information regarding the school and the Population and Community Development Association, founded by Mr. Mechai Viravaidya here.

N.B: Due to a limited amount of space we will delegate the spots on a ”first come first served” basis. Book your spot (latest Nov. 23) and receive payment details through projects.

Fortsätt läsa

SWEA Professional är igång!

SWEA Professional är igång!
Onsdagen den 15 november gick startskottet för SWEA Professional i Bangkok.

Vi träffades på hotell Pullman Grande och efter ett trevligt mingel och en presentation av SWEA och SWEA Professional, delade vi oss i smågrupper för att diskutera. Hur ska SWEA Professional ta form? Vilka frågor är viktiga? Vilken typ av evenemang och föreläsningar är vi intresserade av? Svaren var många och givande och vi har fått en tydlig bild av vad medlemmarna vill ha. Kvällen var mycket lyckad och lockade såväl gamla som helt nya medlemmar.

Håll utkik i SWEAs programutskick; nästa SWEA Professional-event blir en föreläsning i slutet av januari med AnnaKarin Norling från SIDA/ambassaden.

Fortsätt läsa

Simone berättar om VM i Perth

SWEAs världsmöte i Perth – Simone berättar…

Hemkommen från SWEAs världsmöte i Perth är jag uppfylld och inspirerad och vill gärna dela mina upplevelser med er.

Vartannat år träffas alla SWEAs avdelningar från runt om i världen för att hålla sina årsmöten, dela erfarenheter med varandra och för att inspirera, stärka och underhålla sweagemenskapen. Och jag måste säga att det lyckades. Vilken fantastisk organisation SWEA är! SWEA har över 7 000 medlemmar i över 70 avdelningar i ett trettiotal länder. Vi donerar över 2 miljoner kronor per år och främjar svensk kultur, tradition och inte minst det svenska språket över hela världen.

SWEA Perth hade gjort ett mycket fint och välordnat program för nästan 200 inresta Sweor. Vi var fyra Sweor från Bangkok (Maria Mellblom, Katarina Svensson, Anna Frummerin och jag) som reste till Perth och för vår del började mötesdagarna på torsdagen med en utflykt till den historiska hamnstaden Fremantle. Där fick vi se Fremantle Prison som har en mycket fascinerande historia, Kings Park där en aboriginsk kvinna berättade om gamla traditioner i samklang med naturen samt göra ett besök på Japingka Gallery som specialiserar sig på aboriginsk konst. Fremantle är otroligt vackert och naturen i Western Australia hänförande. Lunchen serverades på en restaurang precis vid havet så efter kaffet kunde vi sparka av oss skorna och ta en promenad i sanden. På kvällen hölls en välkomstmiddag på hotellet med en aboriginsk ceremoni för att välkomna oss till landet.

Fortsätt läsa

Bangkok förr med Irma

Bangkok förr med Irma:

Kap khun ka Khun Irma!

Över en god lunch på Chan & Yupa igår, hade SWEA äran att lyssna till Irma Gustafssons färgstarka och underhållande beskrivning av Bangkok på 60-talet.

Hon landande på Don Muang med sin man och barn den 24 april 1960 och den omedelbara hettan slog emot dem, något de aldrig upplevt förut. För att inte tala om stanken från kloakerna där precis allt slängdes. Men Bangkok pryddes samtidigt av en imponerande blomsterprakt som fick henne att tycka om det hon såg och kände ”Här kan jag trivas”.

Irma kom som medföljande då hennes man arbetade på SAS. Hon kom sen till att arbeta med att undervisa på Amerikanska skolan samt att driva sitt eget företag. Hon sålde senare sin verksamhet och tog då upp sin hobby med docktillverkning av vackra och exklusiva marionettdockor.

Irma berättar för oss om ett helt annat Bangkok än det vi upplever idag. Tänk er; 36 timmars flygresa från Skandinavien med 4 mellanladdningar i propellerplan för att komma hit, inget kylskåp eller AC, allt handtvättades i såpa, inga motorvägar och LP-skivor som smälte av värmen.

Tusen tack Irma! Så spännande, vi vill höra mer…

Fortsätt läsa