swea bangkok

Marias rapport från SWEAs världsmöte i Arizona USA 2015

Hej alla Bangkok Sweor!

 

Här kommer min rapport från mitt besök i Scottsdale, Arizona och SWEAs Världsmöte (VM) resp. Regionmöte (RM).

Jag är nyss hemkommen från detta tre dagars evenemang och känner mig otroligt priviligierad och glad över att vara SWEA och representant för SWEA Bangkok. Vi var totalt 330 Sweor som hade flugit in till SWEAs Världsmöte från alla världens hörn, denna gång hade vi från Asien längsta resan men när nästa Världsmöte hålls år 2017 kommer vi få en lite kortare resa för då blir det i Perth, hoppas att så många som möjligt av er vill resa med ordförande då för att ta del av ett världsmöte och SWEAs otroliga globala nätverk.

Jag åkte inte med på någon efterresa så har dessvärre inget att rapportera från denna del av mötet. Det gick dock resor till Grand Canyon, Sedona, Navajo Nations och Las Vegas och vill ni veta mer kommer det både bilder och information från detta på SWEA Internationals hemsida, SWEA Världens FB-sida och i nästa Forum.

RM/VM-dagarna i Arizona

Jag anlände på onsdagen för att kunna acklimatisera mig lite tidsmässigt innan alla möten satte igång, det var en 27 h lång resa med 14 h tidsskillnad så det kändes lite.

På torsdagen hade vi en underbar utflykt till Canyon Lake där vi besökte en av de s.k. spökstäderna och sen tog vi en båttur ut på floden som var helt magisk, fantastiskt landskap med alla dessa vackra kaktusar i detta torra karga bergsområde och ett bra tillfälle för att nätverka såklart. På kvällen var det välkomstmingel med en mexikansk buffé på hotellet som var väldigt trevlig, dock hade de missat lite med både mat och sittplatser, så vi som stod längst bak i kön fick både dåligt med mat och sen ingenstans att sitta, men antar att man är lite bortskämd med det mesta när man lever i Asien som vi gör.

Vi var ca.200st på detta mingel och de hade även en mannekänguppvisning lite senare på kvällen som dessvärre var svår att se, så ”over all”, trevlig kväll men lite kritik till värdavdelningen för första kvällens arrangemang.

Fredagen startade med ett förmöte för regionen där vi planerade vårt årsmöte lite mer i detalj och vi hade även fått en liten hemläxa till detta möte vilket var att plocka fram några höjdpunkter från 2014 från våra olika avdelningar. Jag valde då att berätta om vår weekendresa till Hong Kong och om vårt varierande program. Det är ju svårt för de som är nya som ordförande i sin avdelning att rapportera från året innan men det är så att vi behandlar föregående år på dessa möten men vi talar naturligtvis också om året som är och om framtiden. Det är egentligen förmötet som är det mest intressanta då det är då vi utbyter idéer och tips. Sen kom SWEAs juridiska rådgivare Gîta Paterson och pratade om hur reglerna/stadgarna ser ut inom SWEA och varför. Kortfattat är det så här; SWEA International är registrerat i Kalifornien USA pga. det så måste vi följa de lagar som styr en “nonprofit organization”. Vi är också registrerade som en organisation som slipper beskattas vilket också medför regler som måste följas. OM vi skulle få en revision och det visar sig att vi inte har följt dessa lagar blir vi som organisation återbetalningsskyldiga till den Amerikanska staten och idag skulle det röra sig om ca 250,000 USD uppdelat på oss alla. Alltså inte så kul, och det är just därför vi måste vara oerhört försiktiga och följa dessa lagar.

SWEA som organisation finns till för att främja svensk kultur, språk och tradition, det är alltså vårt huvudsyfte att sprida detta ut i världen. Efter förmötet fick vi en enkel lunch för att sen starta våra regioners årsmöten kl.15.00. Detta år blev det en lite större utmaning för mig då vår ordförande avgick precis innan Världsmöte så jag som Vice Ordförande för region Asien fick hoppa in som st.f. Ordförande med väldigt kort varsel, men det gick bra.

På själva årsmötet är det egentligen mest formalia men det är något som vi måste göra för att följa våra stadgar.

Denna dag avslutades med en middag på en lokal restaurang som hette Rustler´s Rooste och till den kvällen hade de bett oss att ta med oss ”cowgirl” kläder så det fick bli jeans, rutig skjorta, boots och hatt, bilder finns att se på vår egen FB-sida.

Lördagen startade med en lång men mycket inspirerande presentation av SWEA Internationals ordförande Margaret Sikkens Ahlquist, hon pratade bl.a. om SWEA som det Globala nätverket, att vi alla ska tänka på att vi har glädje av SWEA även utanför våra egna avdelningar, som t.ex. ”rumsförmedlingen” som finns till för oss alla. Reser ni någon gång till ett ställe där SWEA finns representerade kan ni alltid kontakta ”SWEA rumsförmedling” innan för att se om där är någon som har plats för er på ”orten” eller så kontaktar ni ordförande i den avdelningen för att få tips om var ni kan bo, eller vad man inte bör missa när man är där osv. Vi diskuterade även frågan, ”Får man köpa tjänster från en egen SWEA?” Tex. om vi har en SWEA som är turistguide, får vi använda oss av henne när vi ska göra utflykter? Självklart, visst får vi det, om ”hon” håller sig till marknadsmässiga priser. Många avdelningar har idag något som de kallar för SWEA Professionals, det är en grupp för de som arbetar, vill ut i arbete eller har egna företag, mer om SWEA Professional finns att läsa på SWEA Internationals hemsida eller så kan man gå med i deras FB-grupp SWEA Professional world wide. Därefter informerade Margaret om SWEA Global som är till för de som flyttar till ställen där SWEA inte finns, då kan man gå med i SWEA Global. En otrolig tillgång för de som i många år kanske varit sweor och sen flyttar där SWEA inte finns. Om man är en s.k. ”hemvändare” då kan man gå med i en av de fyra avdelningar som finns i Sverige för att inte tappa kontakten med sina ”gamla” sweor.

SWEA har idag 7300 medlemmar över hela världen i 33 länder uppdelade på 74 avdelningar, det är ganska imponerande tycker jag. SWEA donerar ca 2 miljoner sek totalt runt om i världen.

Idag har SWEA International en mycket bra och fungerande hemsida där det är lätt att söka svar på sina frågor gällande SWEA, swea.org, gå gärna in och titta runt lite där och vill ni kan ni gå in i medlemsregistret och lägga till era fritidsintressen, då kan man lätt hitta likasinnade om man har planer på att söka upp en annan SWEA på någon annan ort för t.ex. en golfrunda eller annat. Detta var lite kort om vad Margaret informerade oss om under förmiddagen, sedan fortsatte vi med föreläsningar.

Först fick vi lyssna på en mycket intressant man Lars-Gunnar Andersson en professor i det Svenska Språket. Han pratade om hur vårt språk förändras med tiden och att det faktiskt är ok, vi talar ju inte längre fornsvenska så att det sker en utvecklig i vårt språk är fullständigt naturligt. Exempel på det är att det idag är ok att säga ”Du är längre än mig”, förr sa man att man måste säga ”Du är längre än vad jag är” men det är en utdöende svenska. Han berättade också om det dialektala språket, och att även det är ok, t.ex. att man i Göteborg skulle sagt, -”Akta så att du inte gör sönder vasen”, medan vi i Skåne säger, -”Akta så att du inte tar sönder vasen eller i Stockholm där man skulle sagt, -”Akta så att du inte har sönder vasen”, men det fungerar med vilket som, det är bara ett exempel på hur vi talar olika i olika delar av Sverige. En annan förändring som sker med tiden är att orden får olika betydelse, förr använde man bara ordet ”häftig” för att förstärka något positivt, som en ”häftig tjej” men idag kan de på nyheterna t.ex. säga ”det är en häftig eldsvåda” i USA, vilket då är negativt.

Sen kom nästa talare, Louise Lind, som är präst i Florida och talade om krishantering, och där har vi sweor mycket vi kan göra. Vi kan t.ex. ha uppdaterade listor på ambassaden med vad vi skulle kunna hjälpa till med vid en ”kris”. Det kan vara allt från att vi har en speciell kompetens till att vi kan hjälpa till med husrum vid behov. SWEA New York gav 77 personer tak över huvudet samma dag som 9/11 inträffade. Hon berättade även om hur vi kunde hjälpa varandra om någon drabbas av personliga kriser i livet.

Den tredje och sista föreläsaren för dagen var ledarskapscoachen Eva P Svensson, hon ville få oss att reflektera över hur vi agerar utifrån SWEA´s mål och visioner, detta gjorde vi i form av grupparbete.

Klockan 18 avslutades Världsmötet för att vi sedan skulle hinna ”svida” om till den stora ”Festmiddagen” på kvällen.
Vi var över 300 sweor som avnjöt avslutningsmiddagen i ”gamla stan” på The Venue och underhöll gjorde bl.a. Lena Andersson som en gång hade hitlåten ”Är det konstigt att man längtar bort någon gång”, https://www.youtube.com/watch?v=h3p3pzIskGY

Lena är själv medlem i SWEA Arizona och sen sjöng även Swean och sångerskan ”Vismaja” även hon SWEA i Arizona

Men såklart fick vi även ”slå klackarna i taket” till ett lokalt country band, det var en helt fantastisk kväll.

Jag skulle även vilja dela med mig av ett av mina härligaste minnen som jag tar med mig hem, det var från just sista kvällen där jag blev placerad bredvid Kerstin 77 år från SWEA Seattle. Hon berättade om när hon emigrerade från Sverige till USA 20 år gammal, hur hon sökte jobb för att överleva och började jobba som sömmerska och sen slutade sin karriär som utbildad skräddare. Hon träffade sin nuvarande man, en norrman och dom flyttade tillsammans till Alaska pga. makens arbete. Hon och hennes man älskar att åka iväg med sin husbil, under tiden de bodde i Alaska bilade de tur och retur Alaska-Mexiko 2 ggr. Bl.a. och när jag frågade henne hur lång tid det tog henne att flyga till Arizona från Seattle svarade hon, – Vi har tagit husbilen hit, det tog oss 5 dagar, så vi bor på parkeringsplatsen utanför hotellet. Är inte det coolt, hennes man är idag 81 år, och de älskar fortfarande äventyr och sitter nog sällan hemma i TV-soffan och löser korsord.

Detta är bara ett axplock av vad man får vara med om på en sådan här resa men jag hoppas att jag kan ha inspirerat någon, för de kommande två åren kommer mötena att hållas i Asien, RM 2016 (Regionsmöte) blir i Singapore och nästa VM 2017 (Världsmöte) blir i Perth. Kan ni så försök att åk, det är en upplevelse!

Jag berättar gärna mer om detta evenemang när vi ses eller om ni vill maila mig med frågor går det också bra. Det ligger även fler bilder på SWEA Bangkoks FB-sida som jag skulle vilja uppmana er alla att gå med i, denna sida är en jättebra medlemsförmån där man kan ta del av andras idéer och tips och vill man kan man även gå med i SWEA Asien´s FB-sida om man är intresserad av att följa vad som händer i hela vår region.
Hälsningar,

Maria Mellblom,
Ordförande SWEA Bangkok.

Untitled1

SWEA Asiens styrelse, förutom Japan och Singapore som dessvärre inte kunde deltaga i år.

Från vänster, Anna i Seoul, Maria i Hong Kong, Jag, Pia i KL, Pia i Perth och Ulrika i Beijing.

Untitled2

Ett porträtt av Agneta Nilsson SWEA´s grundare.