swea bangkok

En kväll hos Ambassadören

Vi var ett 30-tal Sweor med några medföljande män som hade förmånen att på kvällen den 31 mars, via Programgruppens försorg bli hembjudna till Bangkoks ambassadörspar Staffan och Karin Herrström för att få höra om arbetet som ambassadör i främst Bangkok och Thailand. Thailand är en av världens största ambassader med ett 60-tal medarbetare.
Karin och Staffans värme och gästvänlighet är påtaglig redan i dörren och förutom alla andra uppgifter och uppdrag så är det ju just detta som är en stor del av vardagen för en diplomat – dvs ”representation, good communication and friendly relations. Staffan Herrström är även ackrediterad i Myanmar, Filippinerna och Laos och det innebär att han är Sveriges ambassadör även i dessa länder som har konsulat och inte en regelrätt ambassad.
SWEA_Herrström1021_006
Vi fick höra Staffan berätta om arbetet som ambassadör både under en del tidigare uppdrag och det nuvarande och vi fick oss både skratt, en del eftertänksamhet angående det politiska läget i landet och dess problematik som finns, allt ifrån fiskeriindustrin med dess slavhandel med människor till sexindustrin och hur världen ser på och behandlar kvinnor i stort och smått. Svenska Ambassaden i Thailand har engagerat sig i projektet ”He for She” vilket i stort innebär att försöka arbeta aktivt för jämställdhet mellan könen inom alla yrkesgrupper och på arbetsplatser och att de ska behandlas med lika rättigheter. Kampanjen grundades av skådespelaren Emma Watson 2014 första gången inom FN. 
Ambassadörsparet har fått en ny kock – en äkta skåning från Helsingborg som hade förberett ett alldeles utsökt, välsmakande kallt buffébord till oss som vi njöt av samtidigt som vi lyssnade till Staffans alla berättelser. Vi fick oss ett litet varmt skratt då hustru Karin efter ett bra tag, tar tag i sin mans arm och omsorgsfull säger:– Staffan, när tänker du andas??
Man märker lätt när en person brinner för sitt jobb och när det känns att man är ärligt engagerad och gillar sitt jobb helt enkelt. Få jag hört genom åren som talare kan lura sina åhörare på den punkten.
Tillika är det mycket respektfullt och uppskattat när en chef och arbetsledare är generös nog att nämna sina medarbetare och nära kollegor vid namn. Även om de inte är närvarande.
 
Jag säger som man gör på Facebook.
Gillar.
Text: Monica Nilsson
Länkar:
 Bilder copyright: camilladavidsson.com