swea bangkok

Simone berättar om VM i Perth

SWEAs världsmöte i Perth – Simone berättar…

Hemkommen från SWEAs världsmöte i Perth är jag uppfylld och inspirerad och vill gärna dela mina upplevelser med er.

Vartannat år träffas alla SWEAs avdelningar från runt om i världen för att hålla sina årsmöten, dela erfarenheter med varandra och för att inspirera, stärka och underhålla sweagemenskapen. Och jag måste säga att det lyckades. Vilken fantastisk organisation SWEA är! SWEA har över 7 000 medlemmar i över 70 avdelningar i ett trettiotal länder. Vi donerar över 2 miljoner kronor per år och främjar svensk kultur, tradition och inte minst det svenska språket över hela världen.

SWEA Perth hade gjort ett mycket fint och välordnat program för nästan 200 inresta Sweor. Vi var fyra Sweor från Bangkok (Maria Mellblom, Katarina Svensson, Anna Frummerin och jag) som reste till Perth och för vår del började mötesdagarna på torsdagen med en utflykt till den historiska hamnstaden Fremantle. Där fick vi se Fremantle Prison som har en mycket fascinerande historia, Kings Park där en aboriginsk kvinna berättade om gamla traditioner i samklang med naturen samt göra ett besök på Japingka Gallery som specialiserar sig på aboriginsk konst. Fremantle är otroligt vackert och naturen i Western Australia hänförande. Lunchen serverades på en restaurang precis vid havet så efter kaffet kunde vi sparka av oss skorna och ta en promenad i sanden. På kvällen hölls en välkomstmiddag på hotellet med en aboriginsk ceremoni för att välkomna oss till landet.

 

På fredagen hölls alla regionmöten. Vi i region Asien hade först ett mycket inspirerande och lärorikt förmöte där vi tillsammans med vår regionsordförande Anna Centerman gick igenom praktikaliteter kring styrelsearbetet och drivandet av SWEA. Anna gav oss också viktig information från SWEA International. Vi talade mycket om donationer. Vi kunde dela erfarenheter och idéer och vi talade om de specifika förutsättningar och utmaningar som finns för våra avdelningar här i Asien. Trots att Asien är den minsta swearegionen så kommer vi på tredje plats i donationsligan. Inte illa! Detta förmöte gav väldigt mycket då vi fritt kunde dela erfarenheter, ge varandra tips och lära oss av varandra. På eftermiddagen hölls region Asiens årsmöte, mycket formalia men varje avdelning redovisade sin verksamhetsberättelse, vilket också gav idéer och inspiration.

 

På fredagskvällen var det middag på South of Perth Yacht Club. Fantastiskt vackert beläget och med strålande utsikt över Perth och havet njöt vi av en meny med både känguru och haj.Det stora världsmötet hölls på lördagen och var sannerligen inspirerande! Först fick vi en presentation av SWEA Internationals styrelse och därefter mycket matnyttig information om bland annat SWEAs bakgrund och historia, visioner, ekonomi, stipendier och kommunikationskanaler. Från den första delen av världsmötet vill jag ge er följande citat:

 

”Som medlem i SWEA stödjer Du spridandet av svensk kultur och tradition samt vårdandet av det svenska språket utomlands.”

 

Världsmötet fortsatte efter lunch med föreläsningar och workshops. Först fick vi lyssna till Barbro Osher, grundare av SWEA San Francisco, generös filantrop inom svensk kultur och sponsor av många SWEA projekt. Näst ut var Lisa Lindström, VD för designbyrån Doberman. Hon höll en otroligt inspirerande föreläsning om att övervinna hinder, arbeta sig igenom problem och att egentligen alltid säga ja, oavsett vad man först tycker. Lisa ledde en kort workshop där vi fick definiera ett problem eller svårighet i vår sweaavdelning för att sedan med en av hennes metoder hitta vägar till lösning. Jag önskar att alla, oavsett yrke eller uppdrag, fick lyssna till Lisa, en sann inspiratör.

 

Vi fortsatte eftermiddagen med att lyssna till Ursula Hultqvist, initiativtagaren till SWEA Professional som startade i San Francisco 2011. Detta var extra intressant för oss eftersom vi i Bangkok startar SWEA Professional nu i november. Vi samlades i smågrupper och diskuterade marknadsföring, målgrupper och framtiden för SWEA och SWEA Professional nu när fler och fler sweamedlemmar är yrkesarbetande eller har starka band till, och önskemål om att ha, kontaktnät kvar i yrkeslivet.

 

Sist ut var en presentation om SWEA Bus (Barn Utomlands & Svenska språket) av Linda Ström. SWEA har genomfört en omfattande undersökning av språkanvändandet och svenskans ställning i sweafamiljer runt om i världen.

 

På lördagskvällen var det dags för den stora och avslutande galamiddagen. I Government House, som också är den brittiska drottningens residens då hon är i Perth, avnjöt vi en fantastisk trerättersmiddag med underhållning. Dekorationerna stod Georg Jensen för och temat var glitter och glamour. Med nyfunna vänner från hela världen blev det en strålande kväll som avslutades med dans till svensk discomusik.

 

På söndagen var det många som åkte i väg på efterresan som gick till Margret River med omnejd. Tyvärr kunde jag inte följa med på den resan men jag har förstått att det var en fantastisk upplevelse med bland annat besök på vingårdar och valskådning.

 

Under dagarna i Perth fick vi chansen att marknadsföra nästa års regionmöte som vi i SWEA Bangkok är värdar för. Vi delade ut det reklamkort som vi i styrelsen tagit fram och vid lördagens världsmöte välkomnade Anna Centerman alla Sweor till Bangkok den 25-28 oktober nästa år. Regionmötet är en mindre version av världsmötet där avdelningarna i region Asien träffas för att ha sina årsmöten. Det blir vårt tillfälle att visa upp allt härligt som Bangkok och Thailand har att erbjuda. Nästa stora världsmöte blir hösten 2019, någonstans i Europa.

 

Ett SWEA-världsmöte är en otrolig upplevelse. Det blir uppenbart vilken kraft det finns i SWEA. Starka, drivna, karismatiska och kreativa kvinnor driver idén om att hjälpa genom donationer, stödja svensk kultur och det svenska språket samt stötta varandra var än i världen vi bor genom världsvid vänskap, global kompetens och lokalt stöd. Att dessa möten dessutom bjuder på trevliga middagar, utflykter och nya vänner är en extra krydda till allt det fantastiska jobb som SWEA gör.

 

Jag känner mig privilegierad och glad över att vara en Swea och över att ha fått representera SWEA Bangkok vid ett världsmöte. Utöver den glädje och tilltro som jag känner för SWEA som organisation så känner jag mig också väldigt inspirerad inför vårt regionmöte här i Bangkok nästa höst.

För mer information från SWEA rekommenderar jag SWEA Världen och SWEA Asien på Facebook.

Jag berättar gärna mer och svarar på era frågor.

Hälsningar Simone Westergård, ordförande SWEA Bangkok