swea bangkok

Föredrag RM i BKK – Från opium till kaffe

Under middagen på Baan Khanita fick vi tillfälle att höra ett mycket intressant föredrag av Khun Ramrada Ninnad från Mae Fah Luang Foundation som berättade om Doi Tung projektet.
Thailand var under 1960-talet världens största opiumproducent. Opium odlades uppe i hjärtat av ¨Den gyllene Triangeln¨ (dvs området mellan östra Myanmar, norra Thailand och nordvästra Laos) och ledde till stora sociala problem med fattigdom och missbruk.

Kung Bhumipols mamma, The Royal Highness Princess Srinagarindra, grundade Doi Tung projektet 1988. Doi Tung området var då skövlat och mycket torrt. Projektet inleddes med att återplantera 8000 hektar skog på bergssluttningarna. Man planterade buskar med kaffe och macedamia nötter som ledde till att befolkningen kunde börja arbeta förädling av grödorna och med hantverk.

Man började även att driva andra projekt inom papperstillverkning, keramik, textilier, mattor och blomsterodlingar som har gett tusentals människor arbete och försörjning men också en känsla av stolthet för sina nya kunskaper.

Genom att använda SALD – Sustainable Alternative Livelihood Development, har man lyckats få befolkningen i bergsbyarna i Doi Tung att övervinna fattigdom och sjukdomar och därigenom skapat en ökad kunskap och självförtroende.

Swea Bangkok tackar för en fin presentation och önskar Doi Tung projektet fortsatt lycka till och hoppas på fler intressanta möten och/eller samarbeten.

Text: Eva Steinback
Foto: Agneta Bekassy De Bekas, Katarina Svensson