swea bangkok

Glögg, lussekatter och besök av GratefulMindSweden

Dagen före Lucia träffades några Sweor hemma hos Ulrika för att lyssna på Camilla Utterström från GratefulMIndSweden.

Camilla är utbildad jurist och arbetar med medicinsk forskning på Uppsala Universitet samt undervisar i medicinsk rätt på Läkarprogrammet.

Camilla föddes i BKK 1975 och blev genast bortlämnad till ett barnhem. På den tiden var Thailand väldigt underutvecklat och många fattiga föräldrar lämnade in sina barn på barnhem och betalade en liten summa varje månad för att barnhemmen skulle ta hand om barnen. Det många föräldrar inte visste var att flera av de här barnhemmen hade som syfte att få de här barnen bortadopterade utan vetskap för de biologiska föräldrarna. Det var ibland mycket tvivelaktiga organisationer och privatpersoner som höll på med ’’barnhandel’’ under 70-talet. ( SVT har gjort en dokumentär om detta som heter ’’ De stulna barnen’’).

Efter två månader på barnhemmet blev Camilla adopterad av en svensk familj som tog henne till Sverige och gav henne ett liv med mycket kärlek och uppmärksamhet.

Det var först i 20-årsåldern som hon började fundera på sitt ursprung och sina thailändska rötter. Nästa resa gjorde hon helt själv för att främst få lära känna landet Thailand och dess kultur. Denna resan blev början på jakten efter hennes egen historia och försöka få fram fakta om hennes biologiska föräldrar. Men det var lättare sagt än gjort eftersom denna typ av information är juridiskt mycket känslig och svår att få ta del av. Camilla gjorde flera resor under den här tiden men det var först i 30-årsåldern som hon fick ett genombrott i sina efterforskningar och det visade sig att hon hade en tvillingsyster som också hade blivit bortadopterad till en familj i Sverige, bara 10 mil från där hon själv var uppvuxen. Dokumenten från myndigheterna i Thailand visade sig också innehålla fel information om namnen på föräldrarna och det har inte gått att få fram rätt uppgifter vilket har varit en stor sorg för henne. Men under den här resan har hon mött många människor i Thailand som har öppnat sina hjärtan för henne och tagit in henne i deras gemenskap.

En dag på stranden under en familjesemester i Thailand 2016, läste Camilla en artikel i Expressen om Mr Ya som driver ett hem för gatubarn och för barn och ungdomar som hamnat i sexhandel i Pattaya. Mr Ya som också kallas pedofiljägaren, har drivit detta hemmet i över 10 år och har sex anställda som sköter den dagliga skötseln av de 35 barn/ungdomarna mellan 7-17 år. Syftet med hemmet är att få de barn som har föräldrar att återförenas med dem och även hjälpa till med utbildning och arbete. Efter sitt första besök hos Mr Ya och ATCC( Anti Human Trafficking and Child Abuse Center), startade Camilla 2016 sitt projekt GratefulMindSweden där hon försöker hjälpa till på olika sätt för att det ska bli bättre för barnen. Hennes första insats var att samla in pengar till att köpa en bil så det blir enklare att ta alla barnen till skolan. När vi träffade Camilla hade hon precis varit nere i Pattaya och lämnat skoluniformer till barnen. Nästa projekt är renovering av vissa delar av barnhemmet. Men det kostar en massa pengar och därför vill Camilla samarbeta med andra välgörenhetsprojekt och på så sätt öka möjligheterna till att genomföra förbättringar. Planen är dessutom att under våren skapa en stiftelse av GratefulMindSweden.
Läs mer om Camilla och GratefulMindSweden på hennes blogg gratefulmindsweden.blogg.se.

Vi som var där tyckte det var både gripande och intressant och hoppas därför att vi kan bjuda in Camilla någon gång under våren så att fler kan Sweor kan få ta del av detta viktiga arbete som hon gör.

Text och foto: Eva Steinbach