swea bangkok

SWEA studiebesök till IKEA Bangkok

SWEA studiebesök till IKEA Bangkok,

Vi var 18 st glada och förväntansfulla Sweor som idag, 14 november, fick lyssna till IKEA:s ansvarige för Communication och Sustainability – Lars Svensson. Frågorna var många och det blev ett riktigt bra diskussionsforum och lysande presentation av IKEAs arbete och utmaning som behandlar just dessa otroligt viktiga frågor.

Vi fick en inblick i IKEAs personalpolitik

som är en icke-hierarkisk organisation det säger sig vara. Självklart finns en styrelse med ledande positioner, men känslan av att få ha eget tänk, till viss del, lite medbestämmande och att man alltid får en känsla av att det gamla småländska företaget som Ingvar Kamprad startade för så många år sedan. Där i Elmtaryd, Agunnaryd utanför Älmhult 1943, (IKEA står för initialerna av detta som de flesta känner till, åtminstone vi svenskar), framförallt vill ge sina anställda en tillhörighets-känsla till IKEA-familjen, som man även som Lars lite ironiskt, kallade för en ”nästan sekt-liknande” arbetsplats fast på ett positivt sätt då.

Tillhörigheten och sammanhållningen

och att känna stolthet över sin arbetsplats och dess koncept som anställd spelar en viktig roll av företagets värdegrunder. Det ska lysa igenom och spridas. Anställda ser ut att trivas och stannar gärna kvar. Förmåner som pappaledighet även på platser som här i Sydostasien är något som IKEA arbetar på att i framtiden kunna tillämpa alltmera.

Det finns 7 st butiker i Sydostasien

varav numera 2 st i Bangkok, Bangna och Nonthaburi. Sammanlagt finns ca 330 varuhus i 43 länder med ca 150000 anställda och drivs som en stiftelse med de 3 huvudägarna och sönerna till Ingvar Kamprad. 2 av de 5 största varuhusen i världen finns i Sydkorea (!). 1976 formade Ingvar Kamprad sina 9 teser som är dessa nedan:

  • Sortimentet – vår identitet
  • Ikeaandan. En stark och levande verklighet
  • Vinst ger oss resurser
  • Att med små medel nå goda resultat
  • Enkelheten är en dygd
  • Linje annorlunda
  • Kraftsamling – viktig för vår framgång
  • Att ta ansvar – en förmån
  • Det mesta är ännu ogjort. Underbara framtid!
Naturligtvis belyste Lars i sin presentation

en hel del om återanvändning, plastens roll i våra liv som måste minska kraftigt och produktanalyser generellt och IKEA har som mål att i slutet av 2019 ha avskaffat alla engångsplastartiklar och det långsiktiga målet inom hållbarhet att kunna bidra till att minska utsläppsriskerna vid transporter, källsortering, återanvändning ska vara klart till 2030.

Man arbetar idogt med CSR, “Corporate Social Responsibility”. Människor och planeten, att människor ska kunna leva och arbeta bättre, i städer som på bygden. De har utvecklat flertalet projekt med organisationer och företag i Thailand, bl a Mae Fah Luang Foundation och Doi Tung. Tillsammans med Mechai Viravaidya Foundation och hans “Bamboo school” ute på bygden, har de hjälpt till för att underlätta undervisningen för eleverna m.m.

IKEA är för en framtid där människor ska kunna berikas med ett anständigt arbete i ett ännu mer hållbart samhälle. Då de tyvärr fanns med på stora löpsedlar för några år sedan, angående att barnarbete förekom på fabrikerna i bl a Bangladesh och Pakistan. Numera arbetar de ännu mer aktivt för att förhindra detta. Kontroller och besök görs per löpande till dessa länder som var i fokus för problematiken.

Förmiddagen avslutades med fika;

och mycket goda renklämmor med lax. Och självklart uppfyllde vi Lars ödmjuka och leende önskan, innan presentationen i samband med sitt välkomnande ”vi blir såklart glada om ni stannar och handlar”.

Jag anar att de flesta ändå precis som jag själv, hade planer på slutet av vårt besök, att passa på att köpa med sig lite pepparkakor, adventsljusstakar, kronljus och julservetter.

Jag själv minns våra år i Singapore (99-05) då man åkte ut till IKEA och köpte en otroligt vacker Kungsgran från en kylcontainer till samma pris som hemma i Dalby!, importerad från Danmark.

Detta har upphört, men det jobbas lite på att återinföra det igen… delvis för att minska på plastgranarna i sitt sortiment. Inget är ju ändå i mitt tycke som den äkta varan från skogen, Småländska som jag nu är, uppvuxen med granar runt husknuten, både vad gäller utseende och framförallt doften.

Tack till SWEA:s programgrupp som organiserat besöket och tack för att vi fick komma Lars! och IKEA överger vi inte i första taget – det är ett löfte.

Text: Monica Nilsson

Bilder: Susie Ogeborg och Camilla Davidsson