swea bangkok

Varför vara med i SWEA?

Till dig som undrar… ”Varför ska jag vara med i SWEA”?

 

SWEA är en Världsomspännande organisation som startades i USA 1979 av en dam vid namn Agneta Nilsson, för att hon ville främja och sprida Svensk kultur, tradition och det Svenska språket ut i världen.

SWEA är ett nätverk för Svenska kvinnor som är bosatta utomlands och har idag ca. 7500 medlemmar runt om i världen varav ca. 300 i Asien.

Vi i styrelsen har fått en del frågor vad vi i SWEA gör och även vad vi donerar eller kanske snarare INTE donerar pengar till och varför det inte går osv…men detta beror alltså på att vi inte är en organisation som bara fokuserar på välgörenhet utan att vi gör så mycket annat bra och det är alltså inte heller vårt huvudsyfte att donera pengar till välgörande ändamål såsom att samla in pengar till ”bättre behövande”. SWEA Bangkok (och även alla andra SWEA chapters) lyder under USA´s lagar som en ”icke vinstdrivande” organisation och måste därför också förhålla oss till dessa regler och stadgar. Och vad säger då reglerna? Jo, att vi skall främja och sprida, Svensk kultur, tradition och det Svenska språket ut i världen, som jag nämnde ovan.

Detta gör det naturligtvis svårt för oss att stödja vilket projekt vi vill men det finns sätt att göra det på bara man har lite fantasiJ T.ex. att man ger svenska barnböcker översatta till engelska till barnhem, möblerar upp barnhem el. Andra behövande lokaler med svenska möbler och maskiner osv. Men även dessa som vi skänker pengar till ska då också vara ”icke vinstdrivande” organisationer eller om vi vill dela ut stipendier till Thailändska ungdomar som skulle vilja studera det Svenska språket osv. Tips på donationer finns att läsa om på swea.org

För oss i Asien känns ju naturligtvis detta lite märkligt då vi dagligen ser så många behövande människor i vår vardag men vad man ska tänka på är att det är i stort sätt bara vi som gör det, New York, Rom och Paris för att ta några exempel dom donerar oftast sitt överskott till Svenska Skolan och Svenska Kyrkan varje år, för att dom inte lever i U-länder som vi, men detta är ingen ursäkt bara en förklaring till de som kanske undrar varför det är som det är…

Men vad man ska veta är att vi kan ju fortfarande använda vårt fantastiska nätverk genom SWEA och på så sätt stödja och hjälpa behövande rent privat, bara det inte görs i SWEA´s namn. Så till er som redan gör ett fantastiskt jobb runt om i Thailand, fortsätt med det, det är ju fantastiskt, och använd er utan SWEA´s nätverk för att sprida ert budskap och få fler delaktig, det är ju det som är så fint, det ena utesluter ju inte det andra!

vykort-2-1

Så vad får jag då mer ut av att vara SWEA vilka förmåner har jag som SWEA?
Du får bl.a. ett enormt kontaktnät ute i hela världen då det finns Sweor i stort sätt ”överallt”, du får tips och idéer från dina Sweor på plats där du bor dvs. I Bangkok, du får ta del av ett trevligt aktivitetsprogram varje månad, du kan på en del ställen få rabatt med ditt SWEA medlemskap, du är med och stödjer olika projekt genom din medlemsavgift både lokalt och globalt och sist men icke minst, du hjälper till med att sätta ”Sverige på kartan” ute i världen osv.

Hoppas att ni som känt er osäkra på SWEA har fått lite mer förståelse och ser positivt på oss som organisation, jag kan bara tala för mig själv men för mig har SWEA betytt otroligt mycket när jag en dag kom hit för snart 9 år sedan och inte kände en människa och inte visste vart jag skulle vända mig för att börja jobba upp ett kontaktnät, jag skulle absolut kunna säga att SWEA har hjälpt mig med att få mig att känna mig hemma i Bangkok betydligt snabbare än vad jag hade väntat mig.

 

Tusen Tack för förtroendet som ordförande under dessa 4 år, nu ska jag för första gången njuta av att ”bara” vara medlem utan något styrelseuppdrag!

 

Mvh,

Maria Mellblom,

Ordförande SWEA Bangkok 2012-2015